Miből készülnek a termékek?

A termékeink 3 fajta alapanyagból készülnek, amelyek semmiféle kőolajszármazékot (pl. műanyagot) nem tartalmaznak. Ezek az anyagok a PLA, a papír és a cukornád.

 

PLA-variánsok: szilárd felépítésű poharak, tányérok, evőeszközök és fóliák átlátszó kivitelben hideg ételek csomagoláshoz, vagy különböző színekben hőálló kivitelben - vagy akár a kettő kombinációja.

 

Cukornád: tányérok, valamint elviteles dobozok is készülnek ebből a lebomló anyagból. Hungarocell versenytársához képest ezek nem maradnak meg hulladékként évszázadokig. Növényi alapú zsírtaszító belső bevonattal rendelkezik, hogy az ételek könnyen tárolhatóak legyenek, ugyanakkor engedik, hogy az étel lélegezzen.

 

Fenntartható erdőgazdálkodásból származó papír: zacskók, szatyrok vagy akár PLA-fóliával kombinálva elviteles ételdobozok is készülnek, melyek szintén növényi alapú zsírtaszító belső bevonattal rendelkeznek. Ezen anyagok használatával nemcsak a környezetünket segítjük, de szociális és gazdasági szempontok szerint is pozitívan cselekszünk - szigorú kritériumoknak felel meg egy-egy ilyen termék, így biztosítva a felhasznált terület faállományát és az ott dolgozók gazdasági jogait is. 

 

Mi az a PLA?

Polylactic acid. A PLA egy modern technikával előállított anyag, ami kukoricarostokból készül. Kinézetre sokban hasonlít a műanyag „társaihoz”, viszont minőségében mérföldekkel megelőzi azokat, és 100%-ban komposztálható.

 

Miért kukoricából készül a termék, miközben a világ más táján éheznek?

A kukorica azon részéből készül a PLA, amely emberi fogyasztásra nem alkalmas.

 

Ha növényi anyagból készül, akkor meg is ehetem őket?

Nem. Termékeink ugyan növényi anyagból készülnek, de nem ehetőek, csak komposztálhatóak.

 

Mennyire környezetbarát a termékek előállítási eljárása?

Nem csak az alapanyag, de maga az eljárás is sokkal környezetbarátabb, mint a műanyag gyártása. Akár 90%-al kevesebb szén-dioxid is juthat a levegőbe a gyártás során!

 

Milyen optimális körülmények között tároljam őket? Igényelnek különleges tárolást?

A sima PLA termékeink (poharak, átlátszó dobozok) nem bírják a hőt. 40 fok felett eldeformálódnak. Ezért ne rakjuk napra őket.

 

Akkor a kávés pohártető sem bírja a hőt?

A pohártetők és az evőeszközök CPLA anyagból készülnek, ami a PLA továbbfejlesztett változata. Ez már +80 fokot is el tud bírni

 

Ha kint hagyom a polcon, akkor pár hónap múlva már eltűnik?

Nem, ott lesz még. Megfelelő körülmények (pl. hőmérséklet, baktériumok) hatására bomlik csak le.

 

Kipróbáltátok már, hogy mennyi idő alatt komposztálódnak a termékek?

Tanúsítvány szerint ipari körülmények között a termékek kevesebb mint 3 hónap alatt lebomlanak.

A Zöldövezet Társulással, a Felelős Gasztrohőssel és a Humusszal közösen vizsgáltuk, hogy milyen eredmények születnek, ha a termékeket házi komposztba helyezzük. Végleges eredmények még nem születtek, de a “félidő” állását itt olvashatjátok: http://zoldovezet.info/content/lebomlo-csomagoloanyagok-kutatas-allasa

 

Melyik kukába dobjam?

A PLA és cukornád termékeinket semmiképpen ne dobd a műanyagok közé. Ha nincs külön komposztálásra kijelölt kukád, akkor marad sajnos a kommunális. De még így is jobbat teszel a Földdel, mintha műanyagot dobnál bele ;)

 

Milyen tanúsítványaitok vannak?

ISO9001:2008

ISO14001:2004

Minden termék megfelel a 1935/2004 (EC) szabályzatnak

Az (EU) No 995/2010 szabályzat szerint minden papíráru fenntartható forrásból (FSC) származik.

A termékek megfelelnek a komposztálás EN13432 vagy ASTM 6400 szabványnak.

 

Mekkora tételt tudok rendelni minimálisan?

Termékeink csomagolásától függ: van amiből nincs lehetőség kisebb rendelésre, van amiből már 25 db-ot is lehet rendelni. Azonban kartondoboznál kisebb mennyiség esetén +10% felárat számolunk fel.

 

Hogyan tudok rendelni?

Rendelni háromféleképpen tudsz: webshopon, emailen (hello@doremi.today) vagy telefonon (+36-30-626-7890) keresztül.

 

Hogyan kapom meg a rendelésemet?

Szállítással kapcsolatos kérdéseidre a választ itt találod: http://www.doremi.today/copy-of-ok

Budapesten belül teherbringások, a Kantaa csapata viszi házhoz a kért dobozokat.

 

Most műanyagok termékeket használok, mennyire lenne nehéz az átállás a komposztálhatóra?

Több mint 250 termékünk van, amik nagyszerű helyettesítői a műanyag termékeknek. Személyes találkozó keretében szívesen segítünk kiválasztani az étterem profiljába illő legmegfelelőbb környezetbarát termékeket.

 

Logózhatóak-e a termékek?

A cukornád termékeink nem fogják a festéket, ezért azt nem tudjuk logózni. Egyéb termékeinkre különböző feltételek érvényesek. Ezek egyedi ajánlatáért érdeklődjön nálunk. (Logózás esetén szintén környezetbarát festéket használunk).